Koselig julebakst

Å bake med familie og venner er det beste jeg vet. Det er så koselig når alle kommer sammen og samarbeider mens man baker. Julestemningen vekkes til live, og det er gøy for både store og små å bake. Siden det nå er julaften er det ekstra koselig å bake, siden man får besøk av venner og bekjente, og ingenting slår hjemmelaget mat. Når man skal bake julekaker er det faktisk ikke vanskelig, og det tar heller ikke mye tid. Her er et par oppskrifter til julebaksten som både smaker og ser godt ut.


Smultringer

Ingredienser:
- 5 egg
- 250 g sukker
- 1/2 dl smeltet smør
- 1 1/2 dl kremfløte
- 1 1/2 dl kulturmelk
- 3 ts hornsalt
- 1 ts malt kardemomme
- 750 g hvetemel

Til koking:
- 1 kg smult

Slik gjør du:
Visp stiv eggedosis av egg og sukker. Visp fløten til krem og bland med eggedosisen. Tilsett melk. Sikt i hornsalt, kardemomme og det meste av melet. Tilsett smøret og rør alt sammen til en deig. La den stå kaldt til neste dag.
Kjevle deigen ca. 1 cm tykk og stikk ut ringer. La kakene stå kaldt til de skal smultkokes.



Foto : 1.



Frityrkoking:
Varm smulten i en gryte. Stikk en trepinne ned i smultgryten - hvis det freser rundt pinnen, er smulten varm nok.
Stek kakene gyllenbrune på begge sider. Ta dem opp med en pinne og la dem renne av på kjøkkenpapir. Pass på at smulten holder jevn temperatur under hele kokingen.


Etter at de er avkjølt kan du pakke de sammen i bånd, og gi de ut som julegaver til venner og familie.



Foto : 2.




Pepperkaker

Ingredienser:
- 150 g smør
- 1 dl sirup
- 2 dl sukker
- 1 dl kremfløte
- 1/2 ts nellik
- 1/2 ts ingefær
- 1/2 ts pepper
- 2 ts kanel
- 1 ts bakepulver
- 450 g hvetemel
+ Pepperkakeformer

Slik gjør du:
Bland smør, sirup og sukker i en kjele. Varm opp til sukkeret er helt smeltet. Ta kjelen av platen og avkjøl blandingen noe. Rør i fløten.
Sikt i krydderet, bakepulveret og det meste av melet. Rør alt til en jevn deig. La deigen stå kaldt til neste dag. Elt deigen i litt mel på bordet og kjevle den ca. 3 mm tykk. Stikk ut forskjellige figurkaker, og stek de i ovnen til de er gyllenbrune ved 175 grader i ca. 10 minutter.
Avkjøl kakene på rist.
Pynt eventuelt kakene med melisglasur, non stop e.l.



Foto: 3.




Hvite kakemenn

Ingredienser:
- 100 g smeltet smør
- 3 dl sukker
- 2 dl helmelk
- 1 ts hornsalt
- 1 l hvetemel

Slik gjør du:
Rør sammen avkjølt smør, sukker, melk og halvparten av hvetemelet blandet med hornsalt.
Tilsett mer mel til deigen til den er passe tykk. Dekk til deigen med plast og la den stå kaldt, gjerne natten over.
Kjevle deigen til leiv ca. 1/2 cm tykk. Trykk ut figurer, eller skjær de ut med kniv, og stek dem. De skal IKKE bli gylne.
Stekes i stekeovn ved 175 grader i ca. 7 minutter.
La kakene avkjøles og tørke helt før de dekoreres med konditorfarge.

Deigen er også veldig god å spise før steking, så ikke kast rester av deigen, spis den heller :)



Foto: 4.




Kanelpinner

Ingredienser:
- 200 g smør
- 100 g melis
- 200 g hvetemel
- 1 stk eggeplomme
- 1 stk eggehvite
- 2 ss sukker
- 1 ss malt kanel

Slik gjør du:
Smør og melis røres hvitt. Hvetemelet og eggeplomme arbeides inn. Trill deigen til fingertykke pølser, og del dem i ca. 6 cm lange pinner. Rull pinnene i eggehvite og sukker- og kanelblandingen.
Stekes i ca. 10 minutter på 180 grader, midt i ovnen. Denne deigen skal gi omtrent 40 pinner.



Foto: 5.




Serinakaker

Ingredienser:
- 150 g smør
- 250 g hvetemel
- 2 ts bakepulver
- 2 ts vaniljesukker
- 100 g sukker
- 1 egg

Til pensling og dryss:
- 1 dl eggehvite
- 1 dl perlesukker
- 1 dl hakkede mandler

Slik gjør du:
Smuldre smøret med mel, bakepulver og vaniljesukker. Tilsett sukker og sammenvispet egg. Arbeid deigen raskt sammen. Trill deigen ut til en lang pølse. Skjær den i små biter, form dem til kuler og sett dem på bakepapir eller direkte på smurt stekeplate.
Klem kakene litt ned med gaffel, pensle med eggehvite, dryss på mandler og perlesukker. Stek i stekeovn ved 200 grader i ca. 10 minutter.
Avkjøl på rist.
Oppbevar kakene i tett boks.


Om du ikke liker nøtter kan du ta ut dette fra oppskriften. Serinakaker er også gode julegaver å gi, det er bare å pakke dem i rødt sløyfebånd.



Foto: 6.



EKSTRA TIPS

- Husk å være nøyaktig. Når man lager andre typer kaker, trenger man ikke å være nøyaktig, men når det kommer til julebakst er det viktig at man ikke tar det på øyemål. Dette kan føre til at konsistensen på deigen blir feil, og da kan småkakene ikke bli sprø, eller vanskelig å forme.

- Ikke bruk XL-egg i julebaksten. Det er mye bedre å bruke M eller L størrelsen på eggene, siden julebaksten er en gammel tradisjon og da er det viktig å følge målene. Om man bruker for store egg, kan det blir for mye, og deigen kan bli feil.

Kilde: Coop Magasin



Ønsker dere alle lykke til med julebaksten og en gledelig jul! : )





Én kommentar

sarah

24.des.2009 kl.21:25

Har aldrig sett det förut :O såg gott ut.

Hva syns du?

hits

post signature