Koselig julebakst

bake med familie og venner er det beste jeg vet. Det er s koselig nr alle kommer sammen og samarbeider mens man baker. Julestemningen vekkes til live, og det er gy for bde store og sm bake.Siden det n er julaften er det ekstra koselig bake, siden man fr besk av venner og bekjente, og ingenting slr hjemmelaget mat.Nr man skal bake julekaker er det faktisk ikke vanskelig, og det tar heller ikke mye tid.Her er et par oppskrifter til julebaksten som bde smaker og ser godt ut.


Smultringer

Ingredienser:
- 5 egg
- 250 g sukker
- 1/2 dl smeltet smr
- 1 1/2 dl kremflte
- 1 1/2 dl kulturmelk
- 3 ts hornsalt
- 1 ts malt kardemomme
- 750 g hvetemel

Til koking:
- 1 kg smult

Slik gjr du:
Visp stiveggedosis av egg og sukker. Visp flten til krem og bland med eggedosisen. Tilsett melk. Sikt i hornsalt, kardemomme og det meste av melet. Tilsett smret og rr alt sammen til en deig. La den st kaldt til neste dag.
Kjevle deigen ca. 1 cm tykk og stikk ut ringer. La kakene st kaldt til de skal smultkokes.



Foto : 1.



Frityrkoking:
Varm smulten i en gryte. Stikk en trepinne nedi smultgryten - hvis det freser rundt pinnen, er smulten varm nok.
Stek kakene gyllenbrune p begge sider. Ta dem oppmed en pinne og la dem renne av p kjkkenpapir. Pass p at smulten holder jevn temperatur under hele kokingen.


Etter at de er avkjlt kan du pakke de sammen i bnd, og gi de ut som julegaver til venner og familie.



Foto : 2.




Pepperkaker

Ingredienser:
- 150 g smr
- 1 dl sirup
- 2 dl sukker
- 1 dl kremflte
- 1/2 ts nellik
- 1/2 ts ingefr
- 1/2 ts pepper
- 2 ts kanel
- 1 ts bakepulver
- 450 g hvetemel
+Pepperkakeformer

Slik gjr du:
Bland smr, sirup og sukker i en kjele. Varm opp til sukkeret er helt smeltet. Ta kjelen av platen og avkjl blandingen noe. Rr i flten.
Sikt i krydderet,bakepulveret og det meste av melet. Rr alt til en jevn deig. La deigen st kaldt til neste dag. Elt deigen i litt mel p bordet og kjevle den ca. 3 mm tykk. Stikk ut forskjellige figurkaker, og stek de i ovnen til de er gyllenbrune ved 175 grader i ca. 10 minutter.
Avkjl kakene p rist.
Pynt eventuelt kakene med melisglasur, non stope.l.



Foto: 3.




Hvite kakemenn

Ingredienser:
- 100 g smeltet smr
- 3 dl sukker
- 2 dl helmelk
- 1 tshornsalt
- 1 l hvetemel

Slik gjr du:
Rr sammen avkjlt smr, sukker, melk og halvparten av hvetemelet blandet med hornsalt.
Tilsett mer mel til deigen til den er passe tykk. Dekk til deigen med plast og la den st kaldt, gjerne natten over.
Kjevle deigen til leiv ca. 1/2 cm tykk. Trykk ut figurer, eller skjr de ut med kniv, og stek dem. De skal IKKE bli gylne.
Stekes i stekeovn ved 175 grader i ca. 7 minutter.
La kakene avkjles og trke helt fr de dekoreres med konditorfarge.

Deigen er ogs veldig god spise fr steking, s ikke kast rester av deigen, spis den heller :)



Foto: 4.




Kanelpinner

Ingredienser:
- 200 g smr
- 100 g melis
- 200 g hvetemel
- 1 stk eggeplomme
- 1 stk eggehvite
- 2 ss sukker
- 1 ss malt kanel

Slik gjr du:
Smr og melis rres hvitt. Hvetemelet og eggeplomme arbeides inn. Trill deigen til fingertykke plser, og del dem i ca. 6 cm lange pinner. Rull pinnene i eggehvite og sukker- og kanelblandingen.
Stekes i ca. 10 minutter p 180 grader, midt i ovnen. Denne deigen skal gi omtrent 40 pinner.



Foto: 5.




Serinakaker

Ingredienser:
- 150 g smr
- 250 g hvetemel
- 2 ts bakepulver
- 2 tsvaniljesukker
- 100 g sukker
- 1 egg

Til pensling og dryss:
- 1 dl eggehvite
- 1 dl perlesukker
- 1 dl hakkede mandler

Slik gjr du:
Smuldre smret med mel, bakepulver og vaniljesukker. Tilsett sukker og sammenvispet egg. Arbeid deigen raskt sammen. Trill deigen ut til en lang plse. Skjr den i sm biter, form dem til kuler og sett dem p bakepapir eller direkte p smurt stekeplate.
Klem kakene litt ned med gaffel, pensle med eggehvite, dryss p mandler og perlesukker. Stek i stekeovn ved 200 grader i ca. 10 minutter.
Avkjl p rist.
Oppbevar kakene i tett boks.


Om du ikke liker ntter kandu ta ut dette fra oppskriften. Serinakaker er ogs gode julegaver gi, det er bare pakke dem i rdt slyfebnd.



Foto: 6.



EKSTRA TIPS

- Husk vre nyaktig. Nr man lager andre typer kaker, trenger man ikke vre nyaktig, men nr det kommer til julebakst er det viktig at man ikke tar det p yeml. Dette kan fre til at konsistensen p deigen blir feil, og da kan smkakene ikke bli spr, eller vanskelig forme.

- Ikke bruk XL-egg i julebaksten. Det er mye bedre bruke M eller L strrelsen p eggene, siden julebaksten er en gammel tradisjon og da er det viktig flge mlene. Om man bruker for store egg, kan det blir for mye, og deigen kan bli feil.

Kilde: Coop Magasin



nsker dere alle lykke til med julebaksten og en gledelig jul! : )





n kommentar

sarah

24.des.2009 kl.21:25

Har aldrig sett det frut :O sg gott ut.

Hva syns du?

hits

post signature